»Ustrezen vnos prehranskih vlaknin lahko prebivalci dosežejo s pestro in uravnoteženo prehrano, ki naj vključuje pretežno nepredelana in s tem polnovredna rastlinska živila.«
»Zadosten vnos prehranskih vlaknin je povezan z nižjim tveganjem za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni tipa 2, raka debelega črevesa ter tudi za preprečevanje težav z zaprtjem in povišanim holesterolom.«
»Vse sodobne evropske prehranske smernice, vključno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, poudarjajo zdravstvene koristi povečanega vnosa zelenjave, sadja, stročnic in polnovrednih žit ter zmanjšanja porabe mesa.«
»Podobno stanje opažajo tudi v mnogih drugih razvitih državah, razlog za to pa je sodoben način prehranjevanja, ki vključuje preveč visoko predelanih živil z majhno vsebnostjo prehranskih vlaknin.«
»Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.«
»Kruh zavzema pomemben delež v prehrani večine prebivalcev, zato predstavlja odlično priložnost za izboljšanje profila prehranskega vnosa celotne populacije, na tem področju pa je tudi še veliko priložnosti za izboljševanje sestave živil s strani nosilcev živilske dejavnosti«
»Gre za možnost izbire jedi iz dveh različnih menijev, kar je že uveljavljena praksa v številnih državah in bo spodbujalo uživanje več polnovrednih žit, zelenjave, stročnic, sadja, oreščkov in s tem prehranskih vlaknin, številnih vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. S tem bo prehrana otrok bolj pestra, bolj zdrava in bolj trajnostna.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju